• Zitmeditatie

  Zitmeditatie

 • Loopmeditatie

  Loopmeditatie

 • Uitwisseling

  Uitwisseling

 • 1
 • 2
 • 3

Welkom

Stichting Vipassana Meditatie Rotterdam (SVMR) is in 1991 opgericht om in Rotterdam een mogelijkheid te bieden om samen te mediteren.
We mediteren iedere woensdagavond en organiseren een keer in de maand een stilte- of retraitedag/weekend.
 
image

Elke woensdagavond is er een vaste inloopavond voor mensen met Vipassanameditatie- of mindfulnesservaring.

 
image

In het eerste weekend van de maand is er meestal een meditatiedag of -weekend met een ervaren Vipassanaleraar.

 
image

Meestal is er op de derde zondag van de maand een stiltedag. Er wordt dan zonder begeleiding gemediteerd.

Vipassanameditatie

Vipassana meditatie is een meditatievorm die 2500 jaar geleden werd onderwezen door Siddharta Gautama, de Boeddha. Het is een eenvoudige, praktische meditatievorm die door mensen van alle religies en achtergronden gebruikt kan worden. Het mediteren in groepsvorm (sanga) is stimulerend en versterkt de motivatie en kennis.
Vipassanameditatie staat ook wel bekend als inzichtmeditatie. Centraal staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid waardoor gelijkmoedigheid gecultiveerd wordt. Mindfulness is voor een groot deel afgeleid van deze meditatievorm. Een uitgebreidere beschrijving van wat Vipassana is kun je hier lezen of op de website van de SIM.

Stichting Inzicht Meditatie (SIM)


Stichting Vipassana Meditatie Rotterdam is aangesloten bij de landelijke SIM.

Website Links

Vipassanameditatie

Meer informatie over wat Vipassanameditatie is: www.simsara.nl/vipassana/

Leraren

Meer informatie over Vipassanaleraren: www.simsara.nl/leraren/

Andere mogelijkheden voor Vipassanameditatie in Rotterdam

Ingrid Dassen geeft op woensdagavond meditatie in Delfshaven voor beginners en gevorderden. Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Coby van Herk geeft cursussen – ook voor beginners- in het Oost-West Centrum in Rotterdam. Voor meer informatie: www.oostwestcentrum.nl of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Martin de Lange biedt bij voldoende deelnemers een cursus Vipassanameditatie voor beginners aan. Voor meer informatie: www.streamwinner.com

Tegen de stroom in mediteert op maandagavond in Djoj, o.l.v. Frank Uyttebroeck. Meer informatie: www.tegendestroomin.com


Links

Boeddhahuis Rotterdam is een netwerk van boeddhistische groepen in Rotterdam. Het netwerk streeft naar meer uitwisseling en samenwerking. Het Boeddhahuis mediteert iedere woensdagochtend tussen 8.30 uur en 9.00 uur in de Hub aan de Heemraadssingel. Wie wil kan meedoen. Meer informatie op de website www.boeddhahuis.nl

Dhammadipa is een Vipassanacentrum in het hart van Amsterdam. Voor meer informatie: www.dhammadipa.nl

Gaiahouse in Engeland is het belangrijkste Vipassanacentrum in Europa. Voor meer informatie: www.gaiahouse.co.uk