In het eerste weekend van de maand is er meestal een retraitedag of -weekend met een ervaren Vipassanaleraar. Deze retraites zijn vaak ook geschikt voor beginners. In juli en augustus is er een vakantiestop. Zie onze agenda voor een overzicht van al onze activiteiten.

Het belang van meditatie-ervaring
De weekendretraites worden gegeven door ervaren vipassanaleraren of -begeleiders. Zij geven duidelijke uitleg en instructies. Meestal kunnen er daarom ook mensen met weinig of geen meditatie-ervaring meedoen. Een tweedaagse retraite kan echter fysiek zwaar zijn als je niet gewend bent te mediteren. Heb je geen meditatie-ervaring of ben je onder behandeling van een psychiater of psychotherapeut? Overleg dan eerst even met onze contactpersoon, deze kun je vinden op de contactpagina.

Voorbeeld dagindeling

09:00u Inloop met koffie en thee, 09:30u Welkom en zitmeditatie begeleid, 10:10u Loopmeditatie begeleid, 10:50u Zitmeditatie, 11:30u Loopmeditatie, 12:10u, Uitwisseling 12:30u, Lunch 13:30u, Zitmeditatie 14:10u, Loopmeditatie 14:50u, Uitwisseling & talk, 16:00u Mettameditatie & afsluiting

Een deel van de retraite bijwonen
Aan een eendaagse weekendretraite kan in principe alleen de hele dag deelgenomen worden. Bij een tweedaagse retraite is het mogelijk om voor een van de twee dagen in te schrijven. Mensen die aan beide dagen deelnemen, gaan echter voor.

Meenemen
Makkelijk zittende kleding is beslist aan te raden. Zorg buiten het zomerseizoen voor warme kleding, een omslagdoek o.i.d. Meditatiekussens en matjes zijn voldoende aanwezig. Voor mensen met een lichamelijke beperking zijn er meestal stoelen en matrassen. Meditatiebankjes dienen zelf meegenomen te worden, deze zijn alleen op locatie Zen Rotterdam aanwezig.

Consumpties en maaltijden
Thee en koffie zijn gratis verkrijgbaar. In principe dien je zelf voor lunch te zorgen, tenzij anders aangegeven. In de directe omgeving van alle locaties zijn winkels en horecagelegenheden die meestal ook op zondag geopend zijn. 

Toegankelijkheid gebouwen
De meditatieruimte van Zen Rotterdam bevindt zich op de begane grond. DJOJ heeft zowel meditatieruimtes op de begane grond als op de bovenverdieping, er is geen lift. Informeer zo nodig vooraf bij de contactpersoon in welke ruimte de retraite plaatsvindt. Zen Rotterdam is rolstoeltoegankelijk.

Overnachten
Overnachtingen in Rotterdam tijdens retraite-activiteiten zijn nooit bij de organisatie van activiteiten inbegrepen, dit dien je dus zelf te regelen. 

Kosten
Heb je bericht gekregen dat er nog plaats is? Maak dan direct de deelnamekosten over naar bankrekning NL25INGB0001700756 van Stichting Vipassana Meditatie Rotterdam. Vermeld daarbij je naam, de retraite waar het om gaat en de datum/data waarop je deelneemt. Je aanmelding is pas definitief nadat de betaling door ons is ontvangen. Kun je niet de volledige deelnameprijs betalen? Neem dan contact op met de voorzitter van Vipassana Rotterdam, André Waalboer-Spuij via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aanmelden
Aanmelden via de website kan tot uiterlijk een week voor de activiteit. Wij laten je per mail weten of er nog plaats is. Wil je je later nog aanmelden? Neem dan telefonisch contact op met Sjarda Joemai: 06-18379078. 

Annuleren

Kun je bij nader nader inzien niet komen? Meld je dan per e-mail af. De deelnamekosten worden niet terugbetaald. Een uitzondering geldt als je meer dan €20 hebt betaald en ten minste twee weken vooraf hebt geannuleerd. In dat geval ontvang je 50% retour.