Het belang van meditatie-ervaring
De weekendretraites worden gegeven door ervaren vipassanaleraren of -begeleiders. Zij geven duidelijke uitleg en instructies. Meestal kunnen er daarom ook mensen met weinig of geen meditatie-ervaring meedoen. Een tweedaagse retraite kan echter fysiek zwaar zijn als je niet gewend bent te mediteren. Heb je geen meditatie-ervaring of ben je onder behandeling van een psychiater of psychotherapeut? Overleg dan eerst even met onze Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..Een deel van de retraite bijwonen
Aan een eendaagse weekendretraite kan in principe alleen de hele dag deelgenomen worden. Bij een tweedaagse retraite is het mogelijk om voor een van de twee dagen in te schrijven. Mensen die aan beide dagen deelnemen, gaan echter voor.

Voorbeeldschema retraitedag

09:00u Inloop met koffie en thee, 09:30u Welkom & zitmeditatie begeleid, 10:10u Loopmeditatie, 10:50u Zitmeditatie, 11:30u Loopmeditatie, 12:10u Uitwisseling, 12:30u Lunch, 13:30u Zitmeditatie, 14:10u Loopmeditatie, 14:50u Dhamma Talk, 15:00u Afsluiting met mettameditatie & uitwisseling.

Meenemen
Makkelijk zittende kleding is beslist aan te raden. Zorg buiten het zomerseizoen voor warme kleding, een omslagdoek o.i.d. Meditatiekussens en matjes zijn voldoende aanwezig. Voor mensen met een lichamelijke beperking zijn er meestal stoelen en matrassen. Meditatiebankjes dienen zelf meegenomen te worden, deze zijn alleen op locatie Zen Rotterdam aanwezig.Consumpties en maaltijden
Thee en koffie zijn gratis verkrijgbaar. Voor een vegatarische lunch zorgen wij alleen tijdens meerdaagse retraites in Djoj of Academ, die is dan bij de prijs inbegrepen. In andere gevallen dien je zelf voor een lunch te zorgen. In de directe omgeving van alle locaties zijn winkels en horecagelegenheden die meestal ook op zondag geopend zijn. 

Toegankelijkheid gebouwen
De meditatieruimte van Zen Rotterdam bevindt zich op de begane grond. DJOJ heeft zowel meditatieruimtes op de begane grond als op de bovenverdieping, er is geen lift. Informeer zo nodig vooraf bij de contactpersoon in welke ruimte de retraite plaatsvindt. Zen Rotterdam is rolstoeltoegankelijk.Overnachten
Overnachtingen in Rotterdam tijdens retraite-activiteiten zijn nooit bij de organisatie van activiteiten inbegrepen, dit dien je dus zelf te regelen. Klik hier voor tips omtrent overnachtingsmogelijkheden.

Kosten
De kosten voor deelname aan een retraiteactiviteit bedragen € 10 per dagdeel. Dit betreft de bijdrage in de kosten van zaalhuur, koffie en thee en de reis- en verblijfkosten van de meditatieleraar. De begeleiding door de leraar geldt in de Boeddhistische traditie als een vorm van dana (vrijgevigheid). Het betekent dat er dana beoefend wordt door een vrijwillige bijdrage voor de begeleider achter te laten. Als het niet mogelijk is de deelnameprijs te betalen overleg dan met de contactpersoon via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het bestuur kan besluiten je tegemoet te komen.

Aanmelden
Graag uiterlijk een week vooraf aanmelden. We sturen z.s.m. een mail waaruit duidelijk wordt of er nog plaats is. Je aanmelding is pas definitief nadat de betaling is binnengekomen op rekeningnummer NL25INGB0001700756. Bij aanmelding korter dan een week van tevoren graag even telefonisch contact opnemen met Sjarda Joemai: 06-18379078. Wanneer het maximum aantal deelnemers is bereikt, vermelden we dit op de agenda van de website.

Annuleren
Dit kan via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als je twee weken of langer voor het begin van de retraite afzegt, dan wordt het volledige bedrag teruggestort. Bij annulering op een later moment behouden we ons het recht voor de helft van het bedrag in te houden.