Over Vipassana

Vipassanameditatie is een meditatievorm die 2500 jaar geleden werd onderwezen door Siddharta Gautama, de Boeddha. Het is een eenvoudige, praktische meditatievorm die door mensen van alle religies en achtergronden gebruikt kan worden. Het mediteren in groepsvorm (sangha) is stimulerend en versterkt de motivatie en kennis. Vipassanameditatie staat ook wel bekend als inzichtmeditatie. Centraal staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid op alles wat zich aan de mediterende voordoet – van buitenaf en van binnenuit – waardoor gelijkmoedigheid gecultiveerd wordt. Mindfulness is voor een groot deel afgeleid van deze meditatievorm. Een uitgebreidere beschrijving van wat Vipassana is kan je vinden op de website van de landelijke Stichting Inzichts Meditatie (SIM).

Traditie

Vipassanameditatie werd in eerste instantie vooral beoefend binnen het Theravada Boeddhisme door monniken in Zuid-oost Azië (Birma, Thailand, Sri Lanka). In de jaren vijftig werd vipassanameditatie voor leken toegankelijk gemaakt door onder andere de Birmese meditatiebegeleider en monnik Mahasi Sayadaw. Westerlingen zoals Joseph Goldstein, Jack Kornfield en Sharon Salzberg reisden naar Birma en Thailand. Zij kwamen terug om meditatiecentra op te zetten in het westen en les te geven. Ook werden Birmese en Thaise monniken uitgenodigd om in het westen les te geven, zo heeft de Thaise monnik Mettavihari een belangrijke rol gespeeld in het vipassanaonderricht in Nederland.

Meditatiebegeleiders

Tijdens het verblijf van de Thaise monnik Mettavihari in Nederland, is een aantal ervaren beoefenaren in Nederland gekwalificeerd als meditatiebegeleider. In de loop van de jaren is het aantal erkende meditatiebegeleiders in Nederland verder toegenomen. Zij publiceren hun retraites op de website van de SIM.

Woensdagavonden

Elke woensdagavond is er een vaste inloopavond voor mensen met Vipassanameditatie- of mindfulnesservaring. Kijk voor meer informatie bij woensdagavonden.

Retraites

In het eerste weekend van de maand is er meestal een retraite (meditatiedag of -weekend) met een ervaren Vipassanameditatiebegeleider. Deze weekendmeditaties zijn vaak ook geschikt voor beginners. In juli en augustus is er een vakantiestop. Kijk voor meer informatie bij retraites of kijk in de agenda. Voor langere retraites kun je terecht op de website van de SIM.