Over Vipassana

Vipassanameditatie is een meditatievorm die 2500 jaar geleden werd onderwezen door Siddharta Gautama, de Boeddha. Het is een eenvoudige, praktische meditatievorm die door mensen van alle religies en achtergronden gebruikt kan worden. Het mediteren in groepsvorm (sangha) is stimulerend en versterkt de motivatie en kennis. Vipassanameditatie staat ook wel bekend als inzichtmeditatie. Centraal staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid op alles wat zich aan de mediterende voordoet (bijvoorbeeld gedachten en gevoelens) waardoor gelijkmoedigheid gecultiveerd wordt. Mindfulness is voor een groot deel afgeleid van deze meditatievorm. Een uitgebreidere beschrijving van wat Vipassana is kan je vinden via de website van de SIM.

Traditie

Vipassana meditatie werd in eerste instantie vooral beoefend binnen het Theravada Boeddhisme door monniken in Zuid-oost Azië (Birma, Thailand, Sri Lanka). In de jaren vijftig werd vipassanameditatie voor leken toegankelijk gemaakt door onder andere de Birmese leraar en monnik Mahasi Sayadaw. Westerlingen zoals Joseph Goldstein, Jack Kornfield en Sharon Salzberg reisden naar Birma en Thailand. Zij kwamen terug om meditatiecentra op te zetten in het westen en les te geven. Ook werden Birmese en Thaise monniken uitgenodigd om in het westen les te geven, zo heeft de Thaise monnik Mettavihari een belangrijke rol gespeeld in het vipassanaonderricht in Nederland.

Leraren

Tijdens het verblijf van de Thaise monnik Mettavihari in Nederland, zijn er een aantal leraren in Nederland gekwalificeerd als leraar. Retraites onder leiding van hen kun je vinden op de website van de SIM.

Woensdagavonden

Elke woensdagavond is er een vaste inloopavond voor mensen met Vipassanameditatie- of mindfulnesservaring. Kijk voor meer informatie bij woensdagavonden.

Retraites

In het eerste weekend van de maand is er meestal een retraite (meditatiedag of -weekend) met een ervaren Vipassanaleraar. Deze weekendmeditaties zijn vaak ook geschikt voor beginners. In juli en augustus is er een vakantiestop. Kijk voor meer informatie bij retraites of kijk in de agenda. Voor langere retraites kun je terecht op de website van de SIM.

Stiltedagen zonder begeleiding

Meestal is er op de derde zondag van de maand een stiltedag voor mensen die ervaring hebben met vipassanameditatie of mindfulness. Er wordt dan zonder begeleiding gemediteerd. Kijk voor meer informatie bij stiltedagen of in de agenda.

Zencentrum Rotterdam

Noordsingel 168
3032 BK Rotterdam

Djoj

Antony Duyklaan 5
3051 HA Rotterdam