Retraites: praktische informatie

Wanneer?

In het eerste weekend van de maand is er meestal een retraitedag of -weekend. In juli en augustus is er een vakantiestop. Zie onze agenda voor een overzicht van al onze activiteiten.

Het belang van meditatie-ervaring

De weekendretraites worden gegeven door ervaren vipassanaleraren of -begeleiders. Zij geven duidelijke uitleg en instructies. Meestal kunnen er daarom ook mensen met weinig of geen meditatie-ervaring meedoen. Een tweedaagse retraite kan echter fysiek zwaar zijn als je niet gewend bent te mediteren. Heb je geen meditatie-ervaring of ben je onder behandeling van een psychiater of psychotherapeut? Overleg dan eerst even met onze contactpersoon op retraite@vipassanarotterdam.nl.

Een deel van de retraite bijwonen

Aan een eendaagse weekendretraite kan in principe alleen de hele dag deelgenomen worden. Bij een tweedaagse retraite is het mogelijk om voor één van de twee dagen in te schrijven. Mensen die aan beide dagen deelnemen, gaan echter voor.

Voorbeeld dagindeling

09:00u Inloop met koffie en thee, 09:30u Welkom & zitmeditatie (begeleid), 10:10u Loopmeditatie (begeleid), 10:50u Zitmeditatie, 11:30u Loopmeditatie, 12:10u Uitwisseling, 12:30u Lunch, 13:30u Zitmeditatie, 14:10u Loopmeditatie, 14:50u Dhamma Talk, 15:00u Afsluiting met mettameditatie & uitwisseling.

Meenemen

Makkelijk zittende kleding is beslist aan te raden. Zorg buiten het zomerseizoen voor warme kleding, een omslagdoek o.i.d. Meditatiekussens en matjes zijn voldoende aanwezig. Voor mensen met een lichamelijke beperking zijn er meestal stoelen en matrassen. Op de locatie Zencentrum Rotterdam zijn ook meditatiebankjes aanwezig. Op andere locaties niet.

Consumpties en maaltijden

Thee en koffie zijn gratis beschikbaar. Voor een lunch moet je zelf zorgen, tenzij in de uitnodiging anders is aangegeven. In de directe omgeving van alle locaties zijn winkels en horecagelegenheden die meestal ook op zondag geopend zijn.

Toegankelijkheid gebouwen

De meditatieruimte van Zen Rotterdam bevindt zich op de begane grond en is rolstoeltoegankelijk. DJOJ heeft zowel meditatieruimtes op de begane grond als op de bovenverdieping, er is geen lift. Informeer zo nodig vooraf bij de contactpersoon in welke ruimte de retraite plaatsvindt.

Overnachten

Overnachtingen in Rotterdam tijdens retraite-activiteiten zijn nooit bij de organisatie van activiteiten inbegrepen. Die moet je dus zelf regelen.

Aanmelden

Aanmelden via de website kan tot uiterlijk een week voor de activiteit. Wij laten je per mail weten of er nog plaats is. Als de activiteit is volgeboekt, zetten we jou op de reservelijst.

Wil je je later nog aanmelden? Doe dit dan via het e-mailadres vipassanarotterdam@gmail.com

Betalen

Heb je bericht gekregen dat er nog plaats is? Maak dan direct de deelnamekosten over naar bankrekening NL25 INGB 0001700756 van Stichting Vipassana Meditatie Rotterdam. Jouw aanmelding is pas definitief nadat de betaling door ons is ontvangen. Vermeld bij de betaling je naam, de retraite waar het om gaat en de data of dagdelen waarop je deelneemt.

Hebben we jou op de reservelijst hebben gezet? Wacht dan met betalen.

Annuleren

Kun je bij nader inzien niet komen? Meld je dan per e-mail af. De deelnamekosten worden niet terugbetaald. Een uitzondering geldt als je meer dan € 20 hebt betaald en ten minste twee weken vooraf hebt geannuleerd. In dat geval ontvang je 50% terug

Zijn de kosten voor jou een probleem?

Kun je niet de volledige deelnameprijs van een retraite betalen? Neem dan contact op met de voorzitter van Vipassana Rotterdam: voorzitterSVMR@gmail.com