Waar gaat het om?

Vipassanameditatie is een meditatievorm die 2500 jaar geleden werd onderwezen door Siddharta Gautama, de Boeddha. Het is een eenvoudige, praktische meditatievorm die door mensen van alle religies en achtergronden gebruikt kan worden. Het mediteren in groepsvorm (sangha) is stimulerend en versterkt de motivatie en kennis. Vipassanameditatie staat ook wel bekend als inzichtmeditatie. Centraal staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid op alles wat zich aan de mediterende voordoet – van buitenaf en van binnenuit – waardoor gelijkmoedigheid gecultiveerd wordt. Mindfulness is voor een groot deel afgeleid van deze meditatievorm. Een uitgebreidere beschrijving van wat Vipassana is kan je vinden op de website van de landelijke Stichting Inzichts Meditatie (SIM).

Achtergrond

Vipassanameditatie werd in eerste instantie vooral beoefend binnen het Theravada Boeddhisme door monniken in Zuid-Oost Azië (Birma, Thailand, Sri Lanka). In de jaren vijftig werd vipassanameditatie voor leken toegankelijk gemaakt door onder andere de Birmese meditatiebegeleider en monnik Mahasi Sayadaw. Westerlingen zoals Joseph Goldstein, Jack Kornfield en Sharon Salzberg reisden naar Birma en Thailand. Zij kwamen terug om meditatiecentra op te zetten in het westen en les te geven. Ook werden Birmese en Thaise monniken uitgenodigd om in het westen les te geven. Zo heeft de Thaise monnik Mettavihari een belangrijke rol gespeeld in het vipassanaonderricht in Nederland.

Meditatiebegeleiders

Tijdens het verblijf van de Thaise monnik Mettavihari in Nederland, is een aantal ervaren beoefenaren in Nederland benoemd tot meditatiebegeleider. In de loop van de jaren is het aantal erkende meditatiebegeleiders in Nederland verder toegenomen. Allemaal publiceren zij hun retraites op de website van de SIM. We onderschrijven de ethische richtlijnen van de SIM. Een deel van de erkende leraren heeft zich daarnaast verenigd in Vipassana.Nu; een ander deel in Sanghametta.Veel van deze leraren zijn ook te vinden op de website 30NOW. Daar vind je ook een onlinecursus Leren Mediteren.

In Rotterdam

Offline leren mediteren kan bij de Gimsel Academy in de Groene Passage. Teun verzorgt daar een introductiecursus Vipassanameditatie. Nieuwsgierig naar andere boeddhistische groepen in de stad? Kijk dan op de website van het virtuele Boeddhahuis, waar je informatie vindt over de activiteiten van heel verschillende boeddhistische groepen in Rotterdam.