Woensdagavonden

De woensdagavond is de wekelijkse meditatieavond van Vipassana Rotterdam. Die duurt van 19.30 tot 21.30 uur. We doen 40 minuten zitmeditatie, 40 minuten loopmeditatie en nog eens 40 minuten zitmeditatie, inclusief een korte metta-beoefening. Na afloop is er – voor wie dat wil – thee en gelegenheid voor uitwisseling.
De avonden zijn geschikt voor mensen die ervaring hebben met vipassana of mindfulness. Er wordt slechts beperkt instructie gegeven. We mediteren het hele jaar door.

Nieuwkomers zijn eens per zes weken van harte welkom. We vragen hen om 19.15 uur aanwezig te zijn in de zendo op de vijfde verdieping van van Gebouw de Heuvel (Grote Kerkplein 5). Ervaring met mediteren is een vereiste.

SVMR beoefent geen meditatie in de traditie van Goenka, meer informatie daarover vindt u hier.

Aanmelden

Vooraf aanmelden is nodig als je geen lid bent van Vipassana R’dam. Dit kun je doen via de mail: info@vipassanarotterdam.nl.

Kosten

De kosten bedragen €8,00 per keer (contant) of €30,00 per kwartaal.

Bij kwartaalbetaling dient een machtigingsformulier ingevuld te worden.  Lees meer…

Meenemen

Meditatiekussens en bankjes zijn aanwezig, ook is er eventueel een stoel beschikbaar. Neem warme kleding mee, want we ventileren zo zo goed mogelijk.

Beginnerscursus

Tijdens de cursus Inzichtmeditatie maak je kennis met de basisbeginselen van vipassana. Deze cursus wordt gegeven door twee ervaren beoefenaren van vipassanameditatie: Nanda den Hoedt en Teun Baak. Ze zijn circa 15 jaar geleden opgeleid door Coby van Herk. Sinds die tijd mediteren zij bij de Stichting Vipassanameditatie Rotterdam. Zie: https://www.gimselacademy.nl/cursus/inzichtmeditatie/

Dhamma-avonden

Elke eerste woensdag van de maand is er een dhamma-avond. Op deze avond besteden we aandacht aan een onderwerp dat verband houdt met meditatie en/of boeddhisme. Dit neemt een deel van de avond in beslag, zodat ook deelnemers die vooral komen om te mediteren, aan hun trekken komen. Elke dhamma-avond wordt voorbereid en geleid door twee personen. De begeleiders kiezen samen een thema, bijbehorende tekst en bereiden de avond voor.

Indeling dhamma-avond

• zitmeditatie: 40 minuten
• loopmeditatie: 20 minuten
• dhamma-sessie: 40 minuten
• zitmeditatie: 20 minuten
• na afloop thee drinken voor wie dat wil

Er zijn twee soorten dhamma-avonden

  • Thema-avonden, waarop we een tekst bespreken die van te voren verspreid wordt
  • Contemplatie-avonden: ter plekke wordt een korte tekst voorgelezen (bijv. een sutta of een gedicht), waar we vanuit het hart op reageren (‘meditatief spreken’).

    De ene maand houden we een thema-avond, de volgende een contemplatieavond, enzovoort.

Het eerste halfjaar van 2023 ziet de agenda voor de woensdagavonden er als volgt uit:

4 januari Dhamma-avond
11 januari Nieuwkomers welkom om 19.15 uur
1 februari Dhamma-avond
22 februari Nieuwkomers welkom om 19.15 uur
1 maart Dhamma-avond
5 april Dhamma-avond
12 april Nieuwkomers welkom om 19.15 uur
3 mei Dhamma-avond
24 mei Nieuwkomers welkom om 19.15 uur
7 juni Dhamma-avond