Woensdagavonden

De woensdagavond is de wekelijkse meditatieavond van Vipassana Rotterdam. Die duurt van 19.30 tot 21.30 uur.
We doen 40 minuten zitmeditatie, 40 minuten loopmeditatie en nog eens 40 minuten zitmeditatie, inclusief een korte metta-beoefening. Na afloop is er – voor wie dat wil – thee en gelegenheid voor uitwisseling.
De avonden zijn geschikt voor mensen die ervaring hebben met vipassana of mindfulness. Er wordt slechts beperkt instructie gegeven. We mediteren het hele jaar door.

Aanmelden

Wil je meedoen aan de live-meditatie aan de Noordsingel 168? Dan is vooraf aanmelden verplicht. Dit kan tot 16.00 uur op de dag van de bijeenkomst. Per mail hoor je of je de avond van jouw keuze kunt komen. Voor de live-meditatie gelden de volgende coronaregels.
Wil je per zoom meedoen? Gebruik dan de inloggevens op onze homepage. Vooraf aanmelden voor de zoom-versie is alleen nodig als je voor de eerste keer wilt meedoen. Mail dan naar: secretaris@vipassanarotterdam.nl

Kosten

De kosten bedragen € 8,00 per keer (contant) of € 30,00 per kwartaal.

Bij kwartaalbetaling dient een machtigingsformulier ingevuld te worden.  Lees meer…

Meenemen

Meditatiekussens en bankjes zijn aanwezig, ook is er eventueel een stoel beschikbaar. Warme kleding, want i.v.m. corona ventileren we zo goed mogelijk.

Beginnerscursus

Tijdens de cursus Inzichtmeditatie maak je kennis met de basisbeginselen van vipassana. Deze cursus wordt gegeven door twee ervaren beoefenaren van vipassanameditatie: Nanda den Hoedt en Teun Baak. Ze zijn circa 15 jaar geleden opgeleid door Coby van Herk. Sinds die tijd mediteren zij bij de Stichting Vipassanameditatie Rotterdam. Zie: https://www.gimselacademy.nl/cursus/inzichtmeditatie/

Dhamma-avonden

Elke eerste woensdag van de maand is er een dhamma-avond. Op deze avond besteden we aandacht aan een onderwerp dat verband houdt met meditatie en/of boeddhisme. Dit neemt een deel van de avond in beslag, zodat ook deelnemers die vooral komen om te mediteren, aan hun trekken komen. Elke dhamma-avond wordt voorbereid en geleid door twee personen. De begeleiders kiezen samen een thema, bijbehorende tekst en bereiden de avond voor.

Indeling dhamma-avond

• zitmeditatie: 40 minuten
• loopmeditatie: 20 minuten
• dhamma-sessie: 40 minuten
• zitmeditatie: 20 minuten
• na afloop thee drinken voor wie dat wil

Er zijn twee soorten dhamma-avonden

  • Thema-avonden, waarop we een tekst bespreken die van te voren verspreid wordt
  • Contemplatie-avonden: ter plekke wordt een korte tekst voorgelezen (bijv. een sutta of een gedicht), waar we vanuit het hart op reageren (‘meditatief spreken’).

    De ene maand houden we een thema-avond, de volgende een contemplatieavond enz.

Het komende halfjaar (2021) ziet de agenda er als volgt uit:

Woensdag 7 juli Contemplatie-avond
Woensdag 4 augustus Thema-avond over vertrouwen
Woensdag 1 september Contemplatie-avond
Woensdag 6 oktober Thema-avond over inzet/energie
Woensdag 3 november Contemplatie-avond
Woensdag 1 december Thema-avond over concentratie